Info

Szukaj

Informacje

22 listopad 2018
23 styczeń 2018
10 styczeń 2018
05 styczeń 2018
04 styczeń 2018
04 styczeń 2018
10 grudzień 2017
09 kwiecień 2017
shitake

GRZYBY SHITAKE

Grzyby shitake – eliksir życia

Grzyby shitake występują w Azji, szczególnie w jej wschodniej części, na terenie Japonii i Chin, a także na Półwyspie Indochińskim.

Uznawane w medycynie Bliskiego Wschodu za eliksir życia mogą być wspaniałym dodatkiem do naszych potraw.

Sprawdźcie przepis na aromatyczne stir fry z makaronem ryżowym i sosem ostrygowym z dodatkiem grzybów shitake.

Grzyby shitake przywracają organizmowi witalność, wzmacniają jego odporność oraz pomagają uwolnić się od stresu.

Działają także ochronnie na wątrobę, przeciwzakrzepowo, antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwnowotworowo.

Są bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B12, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, cynk, kwas foliowy i potas.

Nie powinny spożywać ich dzieci i osoby chorujące na dnę moczanową oraz mające kamicę nerkową.

Lentinicacid, aminokwas zawarty w grzybach przyspiesza metabolizm oraz przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.

Grzyby shitake to idealny dodatek do dań, sosów oraz sałatek.

Wartość energetyczna 100 g świeżych grzybów to 34 kcal.

 

Sprawdźcie jak możecie samodzielnie przygotować pyszny stir fry z makaronem ryżowym, sosem ostrygowym i grzybami shitake. 

To proste! 😊 Oto przepis:

200 g gotowanego makaronu ryżowego

2 łyżeczki oleju z orzechów kokosowych

2 łyżki sosu ostrygowego

20 g kiełków fasoli mung

15 g cebuli

30 g kapusty pekińskiej

15 g pędów bambusa

5 g dymki

40 g marchwi

30 g grzybów shitake

Makaron ryżowy ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Na rozgrzanej patelni umieścić olej oraz pozostałe składniki (oprócz sosu ostrygowego).

Podsmażyć je szybko (nie dłużej niż 5 minut).

Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać warzywa z porcją wcześniej ugotowanego makaronu oraz sosem ostrygowym.

Zrobione! Poczuj smak i aromat tego niesamowitego dania 😊

Wartości odżywcze na 100 g gotowego stir fry:

118.86 kcal | Białko 1.95 g | Tłuszcz 5.09 g | Węglowodany 16.34 g

Tags: ,

O divine food

DIVINE FOOD to propozycja dla osób zainteresowanych swoim zdrowiem i dbaniem o piękną sylwetkę. Dla tych, którzy nie chcą tracić czasu i energii na przygotowanie pysznych zbilansowanych posiłków. Działamy na terenie Warszawy, Otwocka i Józefowa.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem