Info

Szukaj

Informacje

22 listopad 2018
23 styczeń 2018
10 styczeń 2018
05 styczeń 2018
04 styczeń 2018
04 styczeń 2018
10 grudzień 2017
09 kwiecień 2017
quinoa

KOMOSA RYŻOWA

Komosa ryżowa – moc witamin i minerałów

Komosa ryżowa (quinoa) uprawiana jest w Ameryce Południowej, głównie w Peru, Boliwii, Chile, Ekwadorze i Argentynie.

Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, niezmiennie cenioną za unikalne wartości odżywcze.

Koniecznie sprawdźcie jak łatwo możecie przyrządzić fritatę z komosą ryżową! 😊

Nasiona komosy ryżowej zawierają bardzo dużo protein. W suchej masie quinoa znajduje się 12-22 % białka, około 6% tłuszczu, 50% skrobi i około 6% błonnika pokarmowego.

Komosa ryżowa stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy C i E oraz wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, potasu i żelaza.

Dzięki niej dostarczycie swojemu organizmowi polifenoli, wpływających korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, a także obniżających ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne, nowotwory oraz miażdżycę.

Komosa ryżowa ma właściwości przeciwutleniające, a więc spowalnia procesy starzenia, a także przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu.

Ponadto roślina zawiera aminokwasy egzogenne, lizynę i aminokwasy siarkowe niezbędne do naprawy i odbudowy komórek.

Wartość energetyczna w 100 g suchego produktu to 334 kcal.  

 

Poniżej podajemy przepis na fritatę z wykorzystaniem komosy ryżowej: 

60 g komosy ryżowej

60 ml wody

4 jajka

2 łyżki mleka (opcjonalnie)

pół łyżeczki kurkumy

30 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)

100 g brokułów (pokroić w kostkę i zblanszować, czyli zalać wrzątkiem; odczekać 1-2 minuty)

1 duży ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)

20 g masła śmietankowego

60 g szynki wiejskiej (pokrojonej w drobną kostkę)

szczypta pieprzu

jedna łyżeczka soli

Komosę ryżową moczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie odcedzić. 

Zagotować w podanej ilości wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny i gotować około 8 min co chwilę mieszająć, żeby nie przywarło. Na koniec dodać masło i dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 st.C.

Pozostałe składniki wymieszać w dużym naczyniu wraz z przygotowaną komosą.

Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 25 minut.

Et voila! Bon appétit 😊

Wartości odżywcze na 100 g produktu:

160.03 kcal | Białko 9.44 g | Tłuszcz 10.22 g | Węglowodany 10.11 g

Tags: ,

O divine food

DIVINE FOOD to propozycja dla osób zainteresowanych swoim zdrowiem i dbaniem o piękną sylwetkę. Dla tych, którzy nie chcą tracić czasu i energii na przygotowanie pysznych zbilansowanych posiłków. Działamy na terenie Warszawy, Otwocka i Józefowa.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem