Czosnek - naturalne lekarstwo
Czosnek pospolity (Allium sativum) pochodzi z Azji Środkowej. Uprawiany jest na terenie całej półkuli północnej.
Jest rośliną cenioną głównie za właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Polecamy Wam przepis na dip grecki tzatziki z wykorzystaniem tej wyjątkowej rośliny.
Czosnek zawiera glikozydy siarkowe, olejek eteryczny, flawonoidy, fitesterol, związki cukrowe oraz pierwiastki śladowe, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź.
Stanowi źródło witaminy C, witamin z grupy B, potasu, fosforu i selenu.
Roślina ta składa się w 65% z wody. Pozostałe składniki to węglowodany, białka, organiczne związki siarkowe oraz wolne aminokwasy, takie jak cysteina, metionina i arginina.
Czosnek wykazuje właściowości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Substancje zawarte w roślinie posiadają właściwości oddziałujące na bakterie Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania owrzodzeń, stanów zapalnych żołądka, a w konsekwencji raka żołądka oraz bakterię Mycobacterium powodującą gruźlicę.
Regularne spożywanie czosnku (jeden ząbek na dobę) wzmocnia organizm. Po rozgnieceniu ząbka uwalniają się związki o działaniu przeciwzakrzepowym.
Roślina wpływa na regulację ciśnienia tętniczego oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Czosnek wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek nadający potrawom aromatu i smaku.
Poniżej przepis na dip grecki tzatziki, który błyskawicznie przygotujecie w domu:
500 ml jogurtu greckiego
300 g ogórków
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnąć przez praskę.
Składniki wymieszać z jogurtem greckim.
Polecamy dodanie świeżych ziół według własnych upodobań np. mięty, kolendry, koperku, dzięki czemu tzatziki staną się bardziej aromatyczne.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Gotowe! Smacznego! ????