Info

Szukaj

Informacje

22 listopad 2018
23 styczeń 2018
10 styczeń 2018
05 styczeń 2018
04 styczeń 2018
04 styczeń 2018
10 grudzień 2017
09 kwiecień 2017

5 DIETETYCZNYCH SPOSOBÓW NA JESIENNĄ CHANDRĘ

Zmiany pogody mają znaczący wpływ na samopoczucie. Nadejście jesieni na większość z nas wpływa niekorzystnie.

Poprawa nastroju przy pomocy batonika lub słodkiej gorącej czekolady zapewne nie pomoże Twojej sylwetce.

Poznaj alternatywne, zdrowe sposoby na „osłodę” jesiennej aury.

BANAN

To najmniej wymagająca w „przygotowaniu” przekąska, która idealnie sprawdzi się w okresie jesienno – zimowym. Wystarczy obrać ze skórki i gotowe!

Banany uwalniają tryptofan - substancję regulującą nastrój, która jest przekształcana w serotoninę, zwaną „hormonem szczęścia”.

Są także bogatym źródłem potasu, dzięki czemu wspomagają pracę układu krążenia i poprawiają dotlenienie mózgu, co jest szczególnie istotne, gdy spędzamy niewiele czasu na świeżym powietrzu.

Duża zawartość witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B6) pomoże uregulować poziom cukru we krwi i złagodzi stres.

ZIELONA HERBATA Z MALINAMI I IMBIREM

Ciepły napój w chłodny jesienny dzień z pewnością poprawi Ci nastrój. Zwłaszcza, jeśli przygotujesz go na bazie bogatej w przeciwutleniacze zielonej herbaty. Jej pobudzające działanie może być świetną alternatywą dla kawy.

Zielona herbata, oprócz przeciwutleniaczy zawiera mnóstwo mikroelementów takich, jak mangan, fluor, cynk, miedź, wapń, potas oraz witamin C, B, A i E.

Dodanie do niej imbiru wzmocni działanie przeciwzapalne i złagodzi wszelkiego rodzaju bóle. Przy okazji zabezpieczy Cię przed przeziębieniem i krążącymi wokół wirusami oraz pozytywnie wpłynie na trawienie.

Maliny nie tylko dodadzą Twojej herbatce smaku, ale także zapewnią dodatkową porcję witamin i minerałów. Jeśli poczujesz, że „łapie” Cię przeziębienie, możesz użyć malin, jako środek przeciwgorączkowy i napotny.

Liście zielonej herbaty zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą (idealna temperatura to 70 – 80 st C) i zaparzaj około 3 minut. Kiedy napar odrobinę przestygnie, dodaj do niego pół łyżeczki drobno startego świeżego imbiru oraz garstkę rozgniecionych świeżych malin (możesz także użyć mrożonych, tuż po rozmrożeniu).

KOKTAJL JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Jabłko ma wiele zalet, a w okresie częstych zachorowań na grypę okazuje się szczególnie pomocne.

Jest bogatym źródłem bioflawonidów, wspomagających wchłanianie witaminy C, która z kolei wspiera układ odpornościowy. Te dobrze nam znane owoce zawierają także kwas ursolowy, wykazujący działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i obniżające poziom cholesterolu we krwi. Z kolei polifenole zawarte w jabłkach wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

Cynamon zadziała przeciwzapalnie i poprawi trawienie, przyspieszając spalanie tłuszczu z pożywienia. Dodatkowo, zapewni wyjątkowy smak i zapach napoju. Wszystko po to, aby poprawić Twoje samopoczucie.

Przygotowanie zdrowego koktajlu zajmie nie więcej, niż 10 minut, jeśli tylko posiadasz blender lub mikser.

Składniki:

Dwa małe lub jedno duże jabłko, obrane ze skórki, bez pestek

Pół łyżeczki cynamonu

Łyżka soku z cytryny

Pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody

Opcjonalnie – łyżeczka miodu dobrej jakości

Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę i gotowe!

MUS Z AWOKADO I BANANA

O pomocnych właściwościach bananów wiesz już całkiem sporo.

Poznajmy zatem awokado.

Jest to wyjątkowy owoc, zawierający niewiele cukrów prostych, za to mnóstwo korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz idealną proporcję omega-3 do omega-6. Potasu zawierają jeszcze więcej niż banany i przy okazji są cennym źródłem C,E,A oraz witamin z grupy (w tym B9 – kwasu foliowego).

Dodając awokado do swojej diety, wesprzesz układ nerwowy, odporność i zyskasz mnóstwo pozytywnej energii.

Przygotowanie musu z awokado i banana jest bardzo proste.

Składniki:

Duży dojrzały banan, bez skórki

Awokado bez pestki i skórki

Opcjonalnie – kostka gorzkiej czekolady starta na drobnej tarce

Awokado i banana należy zmiksować na gładką masę i spożyć wkrótce po przygotowaniu.

WEGAŃSKIE KOKOSOWE PTASIE MLECZKO Z CHIA

Ten pyszny i prosty w przygotowaniu deser obfituje w nasiona chia, uważane za źródło siły i wytrzymałości, które bardzo Ci się przydadzą zwłaszcza w czasie jesieni.

Chia, zwana też szałwią hiszpańską jest doskonałym źródłem błonnika, zdrowych tłuszczy oraz aminokwasów, wspomagających pracę wątroby, układu odpornościowego i poprawiających wydolność organizmu.

Z kolei daktyle są nie tylko pyszne i słodkie, ale także bardzo wartościowe. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także wspomagają trawienie. Dzięki dużej zawartości salicylanów potrafią działać podobnie do aspiryny.

Orzechy pozytywnie wpłyną na pracę mózgu i zapewnią odporność na stres, a dodatkowo poprawią kondycję skóry, narażoną w okresie grzewczym na przesuszenie i podrażnienia.

Przetestuj poniższy deser. Przekonasz się, że jest warty Twojej uwagi.

Składniki:

150 g daktyli suszonych

100 g masła z orzechów arachidowych bez soli, cukru i oleju palmowego

400 g mleczka kokosowego

80 g nasion chia

250 g wody kokosowej

6 g ksylitolu

6 g agaru

Daktyle zmiksuj z masłem orzechowym i rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Resztę składników (oprócz agaru) podgrzej w garnku. Po podgrzaniu dodaj agar i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.

Po zagotowaniu należy przelać powstałą masę na wcześniej przygotowany spód, a następnie całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

O divine food

DIVINE FOOD to propozycja dla osób zainteresowanych swoim zdrowiem i dbaniem o piękną sylwetkę. Dla tych, którzy nie chcą tracić czasu i energii na przygotowanie pysznych zbilansowanych posiłków. Działamy na terenie Warszawy, Otwocka i Józefowa.


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/divinefo/public_html/divinefood.pl/modules/mod_cookiesaccept/mod_cookiesaccept.php on line 24

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem